Bokföringsprogram

Bokföringsprogram

Många företagare kan uppleva att bokföringen tar alldeles för mycket tid från dem. Som entreprenör har man valt att jobba med något som man är intresserad av och är bra på. Man vill därför använda sin tid till att jobba med den verksamhet man jobbar inom och inte onödigt mycket tid med den ekonomiska biten. Bokföring är dock nödvändigt om man vill driva företag, man kommer inte undan det. Man kan däremot göra det så smidigt som möjligt så att det inte tar mer tid än nödvändigt. Ett sätt att göra det enklare för sig är att använda sig av ett bra bokföringsprogram, det kan bespara mycket tid.

Vissa är intresserad av bokföring och vill lära sig lagar och regler, sätta sig in i ekonomin och tycker om att ta hand om bokföringen. Andra tycker att det är tråkigt, frustrerande och långdraget och mer ett nödvändigt ont för att kunna driva företag, vara sin egen chef och jobba med det man tycker om. Oavsett om man tillhör den första eller andra kategorin kan ett lämpligt bokföringsprogram underlätta mycket.

Vilket är det bästa bokföringsprogrammet?

Det finns många bokföringsprogram att välja på. vilket som passar just dig bäst kan variera något bl.a. utifrån vad man har för typ av verksamhet, hur intresserad man själv är, företagets storlek (omsättning och ev. anställda) samt bolagsform. Det kan vara en god idé att fundera över dina behov, vad behöver du för funktioner, hur mycket tid är du beredd att lägga ned, hur mycket vill du kunna göra själv och hur mycket är du beredd att betala. Det gör det lättare när man ser över utbudet för att hitta något som passar ens behov så bra som möjligt.

Gratis bokföringsprogram

Gratis bokföringsprogram

Det finns gratisversioner som kan vara bra, men det kan t.ex. finnas vissa hakar som att man behöver betala för att komma åt äldre delar av bokföringen som kan behövas för att kunna göra bokslut eller bara kunna se över något från tidigare år. Det är därför viktigt att kolla vad som ingår i programmet och om man behöver betala extra för något. I vissa fall kan det vara billigare och mer värt att betala lite per månad än att behöva betala för någon tilläggstjänst som man inte tänkte på att man skulle behöva eller som man trodde ingick.

Det finns större och vanliga bokföringsprogram och mindre varianter. Vissa program är anpassade för personer med väldigt lite förkunskap och som försöker automatisera så mycket som möjligt, vilket kan vara skönt men de kan också vara mer begränsade i hur mycket man kan se och göra själv. Andra bokföringsprogram är till för personer som har mer koll på bokföring, man behöver inte vara revisor men ha lite erfarenhet t.ex. genom att man drivit företag ett tag. De programmen är mer avancerade och kan passa mindre bra för en nybörjare men det kan finnas större utrymme att se och göra mer själv, istället för att programmet löser det mesta.

Vad man föredrar är en smaksak. Dessa är några av anledningarna till att det kan vara bra att tänka igenom sina behov och vad man vill ha av programmet innan man beställer eller betalar för något. Detta både för att det är onödigt att slösa pengar men också ur en tidsmässig aspekt för att man kan behöva göra om bokföringen om man byter program.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *