Bokföring

Bokföring

Alla som har någon typ av näringsverksamhet ska ha en bokföring. Det har ingen betydelse om företaget är stort eller litet, samt vilken typ av bolagsform som företaget har. En bokföring används för att du ska kunna styra och följa upp ditt företag. Det finns speciella lagar som styr vilka skyldigheter du har för att föra en bokföring.

Att tänka på när man bokför

Det finns några saker som en företagare bör tänka på angående bokföring och dessa är.

Det är lag på att bokföra alla företagets inkomster och utgifter, alltså alla affärshändelser.
Att inte blanda ihop företagets finanser med din privata ekonomi. Viktigt att tänka på speciellt om du är ensam-företagare.

Bestämma dig för vilken typ av bokföringsmetod du ska välja, antingen kontantmetoden vilket innebär att du bara bokför fakturan en gång när du betalar den (bra för mindre företag). Den andra metoden är faktureringsmetoden, då bokför du en faktura när du skickar iväg den, men även bokför när betalningen för fakturan har skett. Denna typ av bokföring är den som är mest rättvis.

Bokföringsprogram när du startar företag

Bokföringsprogram

Du kan ha en vanlig kolumndagbok-bokföring, där du skriver in alla transaktioner som ditt företag gör. Men det finns många bra bokföringsprogram på marknaden som då också är anpassat efter Sveriges lagar som gäller angående bokföring. Oftast finns det möjligheten att du kan testa ett av dessa program först, för att se om bokföringsprogrammet är något för dig, innan du behöver betala en licens för bokföringsprogrammet. Ett tips är att du ser till att välja ett program som du lätt förstår och har support till.

Vem har ansvaret?

Det är du som företagsägare som har det slutliga ansvaret att se till att all bokföring sköts helt och hållet korrekt. Känner du att du inte har kunskaperna eller inte har tid så kan du alltid anlita hjälp för att ta hand om företagets bokföring. Vilket gör att din bokföring blir rätt från allra första början!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *