Vd:n gasar ur krisen och satsar framåt

80 procent. Så stor del av restaurangkomplexet Westerqwarns verksamhet i Västmanland blev omöjlig att hålla igång på grund av coronakrisen, enligt vd och ägaren Joakim Graning. Men då bestämde han sig för en ny storsatsning.

Joakim Graning minns tydligt när han insåg att sommaren 2020 skulle bli något helt annat än vad han hade planerat för. Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade att “regeringen använder möjligheten i ordningslagen att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar om det är nödvändigt för att motverka en epidemi”. I praktiken: Alla Westerqwarns större planerade evenemang var tvungna att ställas in.

– När förbudet mot alla offentliga sammankomster med fler än 500 deltagare kom, var det proppen ur. Alla våra stora event var bara att ställa in. Vi kunde inte ha konserter eller våra stora fordonsträffar, säger vd och ägare Joakim Graning.

– Men vi fick bara inse att detta var läget och vår verklighet framöver. Vad kunde vi göra i stället?
Utnyttjade läget för storsatsning

Sagt och gjort. Joakim Graning hade länge varit sugen på att öppna upp en vedugnspizzeria på restaurangområdet i Västmanland. Nu var läget perfekt, ansåg han.

”Ingen minns en fegis. Det har min pappa lärt mig. Jag tänkte att nu, om någonsin, har vi chansen att sticka ut med något roligt. Nu ska vi bara köra på – folk gillar ju nya saker!”

Satsningen på vedugnspizzerian innebar en investering om ungefär 300 000 kronor. Den tar in 45 personer i luftiga lokaler, och erbjuder take-away. Och reaktionerna har inte heller väntat på sig.

– De har varit jättebra. Många är väldigt taggade. Det är verkligen kul att kunna göra något sånt här när allt annat är deppigt.

Resan mot nysatsningen var dock inte spikrak. Joakim Graning fick se sin verksamhet gå från fullt fungerande med långtgående planer till något helt annat.

– Vi är ett litet ställe som skalar upp på sommaren, som många i restaurangbranschen. Sommaren är otroligt viktig för vår lönsamhet. Det har gjort att jag varit extremt orolig och har haft några extremt tunga vårmånader, säger han.

Vd:n: Gäller att gasa sig ur kriser

Men han har ändå haft en målbild om att fatta beslut som både han och verksamheten kan vara stolta över – även efter coronapandemin.

– Vi har fattat varje beslut genom att tänka på hur det kommer uppfattas när pandemin är över. En liten del konsertarrangörer väljer att inte betala tillbaka för biljetter, men vi har tagit alla grejer på stort allvar och varit generösa med avbokningsregler. Det har kostat, men man måste se framåt och hålla huvudet kallt, säger Joakim Graning.

Och han har haft en konstant ledstjärna: Lågkonjunkturer satsar man sig ur.

– Företagande är ett evigt risktagande. Vi har valt att gasa oss ur krisen!