Mackmyras kämparanda tog whiskyproducenten genom krisen

När Johan Larsson tillträdde som vd för Mackmyra i maj var det under extraordinära omständigheter. Krisen innebar inställda mässor och stort tapp i utlandsförsäljningen när spritbutiker, barer och restauranger stängde ner. Kämparanda och en snabbomställning räddade whiskyproducenten.

Redan när pandemin slog till ställde sig ledningen på företaget frågan:

– Vad är det som händer och hur ska vi hantera det? Men det ligger i vårt företags DNA att söka nya lösningar och att anpassa oss, säger Mackmyras vd Johan Larsson.

De analyserade läget som såg lite olika ut. På den svenska marknaden säljer det gävlebaserade Mackmyra mycket genom Systembolaget mot privatkunder, men i Tyskland, Frankrike och England blev tappet stort och direkt. Där är kunderna spritbutiker, barer och restauranger som stängde ner och försäljningen gick ner till i princip noll på väldigt kort tid.

”Där och då satte Mackmyras DNA igång att jobba. Vi är ett väldigt entreprenöriellt bolag och har varit det i 20 år. En utmaning har aldrig varit för stor för oss. Vi har det i vårt DNA att anpassa oss och hitta nya lösningar.”

Snabb omställning av produktionen

I början av april rusade efterfrågan på handsprit, samtidigt var utbudet begränsat. Mackmyra valde då, som flera andra branschaktörer, att sätta igång produktion av handsprit för att kompensera för försäljningstappet från kärnverksamheten. Inom loppet av ett par veckor hade whiskyproducenten lyckats lägga om delar av sin verksamhet till att producera stora mängder handsprit. Men till skillnad från konkurrenterna kunde Mackmyra inte använda sin egen dryckessprit i produktionen, vilket visade sig skulle bli för dyrt. Företaget köpte då in stora mängder etanol vilket både blev ekonomiskt gångbart och möjliggjorde storskalig produktion. Inom ett par veckor hade man nått industriell skala.

– Den snabba omställningen gjorde att vi kunde hålla verksamheten igång och till och med gick opåverkade omsättningsmässigt under det andra kvartalet, jämfört med förra året. Det har också gett oss självförtroende inför hösten, säger vd Johan Larsson.

Digital omställning

Men mer viktigt för framtiden är den digitala omställning företaget gjort. I takt med att mässor ställdes in och restriktioner försvårade fysiska whiskyprovningar, ställde Mackmyra om stora delar av kommunikationen och försäljningsarbetet mot det digitala. Istället för minglet vid montern har kommunikationen med kunder skett virtuellt. Företaget har på väldigt kort tid lyckats ta stora digitaliseringskliv, menar Johan Larsson.

– Vi har haft whiskyprovningar över Zoom, Teams och Youtube, vilket har parerat en hel del. Digitaliseringskliven har varit större under våren än under de senaste åren, kanske inte så mycket teknikmässigt utan mer beteendemässigt.

Kärnverksamheten åter i fokus

Idag håller Mackmyras handspritstillverkning på att avvecklas och företaget fokuserar åter på kärnverksamheten. Med en svensk försäljning som taktar på bra och en ökande efterfrågan från internationella kunder, återgår Mackmyra till att göra det man är allra bäst på.

– Handspritsaffären var viktig. Den gav oss självförtroende och den kompenserade för omsättningstapp. Vi har fått stresstesta vår verksamhet och känner att den är väldigt stabil, trots dessa omständigheter.